ඔබ දන්නා පරිදි මේදය සැදී ඇත්තේ මේද අම්ල වලින්. මෙහිදී සංතෘප්ත හා අසංතෘප්ත ලෙස මේද අම්ල වර්ග දෙකක් තිබෙනවා. සංතෘප්ත මේද අම්ල, ප්රධාන ලෙසම මස් වැනි සත්වමය ආහාර වලිනුත් හා අසංතෘප්ත මේද අම්ල, ශාඛමය ආහාර වලිනුත් ලැබෙනවා. ට්රාන්ස් ෆැට් යනු ,අසංතෘප්ත මේද අම්ල වර්ගයක් නමුත් එහි රසායනික බන්ධන වල සාමාන්ය මේද අම්ල වලට වඩා වෙනසක් තිබෙනවා.
මෙම ට්රාන්ස් මේද අම්ල හෘදයාබාධ ඇතිකිරීම, අහිතකර වර්ගයේ(LDL) කොලෙස්ටෙරොල් වැඩි කිරීම, පිළිකා ඇති කිරීම ආදී වූ තවත් රෝගාබාධ රැසකට හේතු වෙනවා.
වාණිජ නිෂ්පාදන වලදී බොහෝ විට සංතෘප්ත සත්ව තෙල් යොදා ගන්නේ නැහැ; හේතුව එම තෙල් නිසා අහාරයේ භෞතික ගුණ ඉක්මනින්ම අහිතකර ලෙස වෙනස් වී යාමයි. ඒ වෙනුවට ශාඛ තෙල් කෘතිමව හයිඩ්රජනීකරණයට ලක් කර එම නිෂ්පාදන වලට යොදා ගන්නවා. මෙම හයිඩ්රජනීයකරණ ක්රියාවලියේදී අහිතකර ට්රාන්ස් මේදය සෑදිය හැකියි. එසේම ඉහල උෂ්ණත්ව වල සිදුකරන ආහාර සකස් කිරීමේ ක්රියාවලි වලදී ට්රාන්ස් මේදය ජනනය වනවා. ගැඹුරු තෙලේ බදින ලද potato chips, හා ඉහල උෂ්ණත්වයක පුළුස්සන ලද බිස්කට් වර්ග ඉහත කී ආකාරයට ට්රාන්ස් මේදය ඉහල ප්රමාණ වලින් අඩංගු වන නිෂ්පාදන දෙකක්.එමෙන්ම ශ්රී ලංකාව ලෝකයේ විස්කෝතු පරිභෝජනය අතින් ඉදිරියෙන් සිටින රටකි.
මෙම කරුණු නිසා බොහෝ රටවලදී ,ලේබලයේ නිෂපාදකයන් විසින් තම නිෂ්පාදන වල ඇති ට්රාන්ස් මේද ප්රමාණය සඳහන් කිරීම අනිවාර්ය කොට තිබෙනවා; මෙනිසා "Trans-Fat free"යනුවෙන් සඳහන් නිෂ්පාදන වලට ඉහල ඉල්ලුමක් ඇතිවී තිබෙනවා.
මෑතකදී ජපන් පර්යේෂකයින් පිරිසක් ලාංකික දරු උපත් ආශ්රිතව කළ අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ ලාංකික දරුවන්ගේ වැදෑමහ තුල ජපන් දරුවන්ට වඩා ඉතා අධික ට්රාන්ස් මේද ප්රමාණයක් අඩංගු බවයි.මෙය ලාංකික දරුවන්ගේ උපත් බර අඩුවීමට හේතුවක් විය හැකියි.අඩු උපත් බර නිසා පසුකාලිනව බෝ නොවන රෝග වලට ලක්වන බව පිළිගත් මතයක් වනවා.
ගැඹුරු තෙලේ බැදීමට ගන්නා තෙල් නැවත නැවත භාවිත කිරීම නිසා එමතෙල් වල මෙම හානිකර ට්රාන්ස් මේදය සෑදෙනවා. එම නිසා ගෘහණියන් විසින් බැදීම සඳහා ගන්න තෙල් නිතර අලුතින් යෙදීමට හැකිතාක් පියවර ගතයුතුයි.නැවත බැදීමක් සිදු කිරීමට අත්යවශ්ය විටදී පොල් තෙල් භාවිතා කිරීම සුදුසුයි.
නමුත්,නිෂ්පාදන වියදම් අඩු කර ගැනීම සඳහා, සමහර ලෝකයේ මෙන්ම ලංකාවේද ප්රසිද්ධ කුකුළු මස් ආහාර හා බර්ගර් වර්ග අලෙවි කරන ආයතන වල එකම බැදීම සඳහා භාවිත කරන තෙල් දිනපතා තුනී පෙරනයකින් පෙරමින් සතියක් වැනි දීර්ඝ කාලයක් පවා භාවිත වන බව අසන්නට ලැබෙනවා.
ලිව්වේ -වෛද්ය වේදිෂ ගන්කන්ද,
උපදෙස් -වෛද්ය රේණුකා ජයතිස්ස
මූලාශ්ර
http://www.fundacionlilly.com/Nitro/objects/foundation/files/lines/simposio/16%C2%BASIMP_Arteriosclerosis_2010.pdf#page=18උපදෙස් -වෛද්ය රේණුකා ජයතිස්ස
මූලාශ්ර
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc052959
For the English version of this article Click Here | මම ලපය ඉංග්රීසි පවතනය සඳහ මතනට යනන.
ස්තූතියි! :)
ReplyDeleteඅගෙයි, මනරම් කරුණු දැක්වීමක් සියල්ලන්ගේ අවධානයට පත්විය යුතුයි.
ReplyDeleteඑතකොට Sunflower oil ගැන මොකද කියන්න පුලුවන්?
ReplyDeleteසූරියකාන්ත තෙල් වල අසංතෘප්ත: සංතෘප්ත මේද අම්ල අනුපාතය(7.3:1), පොල් තෙල්(0.1:1) වල එම අගයට වඩා බෙහෙවින් වැඩියි.එනම් සූරියකාන්ත තෙල් වල වැඩිපුර අසංතෘප්ත මේදයත් පොල් තෙල් වල වැඩිපුර සංතෘප්ත මේදයත් සහිතයි.අසංතෘප්ත මේදය වැඩි වන තරමට නැවත නැවත රත් කිරීමේදී ට්රාන්ස් මේද අම්ල සෑදෙන නිසා පොල් තෙල් වලට වඩා සූරියකාන්ත තෙල් නැවත භාවිතයේදී වැඩිපුර අහිතකර බව කිව හැකියි.
ReplyDeleteඅනෙකුත් තෙල් වර්ග වල සංතෘප්ත: සංතෘප්ත මේද අම්ල අපුපාතය බලා ගැනීමට මෙම සබැඳිය භාවිත කරන්න.